Homo Publicus

Homo Publicus

Az Ördög ügyvédje

Reakció az idei nyár legnagyobb futballüzletére

2018. augusztus 31. - !TéTé!

Ezennel vitába szállok Puzsér Róberttel, a Cristiano Ronaldo Juventusba igazolásával kapcsolatos írásában (https://magyarhang.org/publicisztika/2018/08/21/ordog-hozott-ronaldo/)  foglaltak miatt.

Nyilván senkinek sem kell bemutatni Cristiano Ronaldot: neve nem csak a futballpályák környékén cseng jól, hanem például a szállodaiparban, a különböző ruházati kollekciók és még sok tíz termékcsalád vonatkozásában egyaránt. Kétségtelen, hogy egy globális brand, egy marketingatombomba, egy aranytojást tojó tyúk, akivel még a hányásba mártott szárított szardarabkákat is el lehetne adni.

Azonban érdemes a felszínt megkapargatni. CR nem azzal került be a médiába, hogy megnyert egy valóságshowt, vagy orálisan kielégített egy hollywoodi színészt. Ez a srác már gyerekkorától kezdve tudta, hogy mit akar, mi szeretne lenni. És nem csak akarta, tett is érte. Tudatosan építette fel magát, fizikálisan és pszichikailag is arra kondicionálta magát ifjú korától kezdve, hogy profi futballista lesz. De nem csak egy futballista a sok közül, hanem a legjobb. Nem adatott meg neki az a vele született „isteni zseni” tehetsége, mint Messinek, de tudjuk jól, hogy a tehetség nem minden. Sőt önmagában véve kevés. Szorgalom, alázat, munka és rengeteg lemondás nélkül lószart sem ér önmagában a tehetség. Cristiano Ronaldo képes és hajlandó volt meghozni azokat az áldozatokat, amik ahhoz kellenek, hogy megvalósítsa álmait. Ezek a tényezők emelik őt szakmailag az 5 aranylabda magasságába. Persze, vannak hibái: szabadrúgások terén önző, hajlamos a hisztire és néha tenyérbemászó a viselkedése a pályán.

Érdemes továbbá a futballpályán kívüli szerepét is taglalni. Közismert, hogy irdatlan összegeket adományoz, rengeteget jótékonykodik. Ha a neten megjelenik egy hír egy rákos kisfiúról, aki épp CR rajongó, gondolkodás nélkül bejelenti, hogy állja a kisfiú gyógykezelését. Támogat több palesztin szervezetet, iskolát is. A Róbert által emlegetett bulvárlapokba sem azért kerül be, mert mondjuk lecsukták ittas vezetésért, vagy bekokainozva felpofozott egy prostit, hanem például az újonnan alkalmazott regenerációs, vagy étkezési módszerei végett.

Így, minden bizonnyal pályafutása utolsó szakaszához érve, nem tudunk felidézni tőle botrányokat, kihágásokat, vagy bármi olyan megnyilvánulást, ami ne fért volna össze sportemberi mivoltával.

Al Pacino is hetente szerepel a különböző amerikai bulvármagazinokban, ennek ellenére tudjuk, hogy a világ egyik legjobb színésze. Tehát pusztán a bulvárban való jelenlét – amit mellesleg nem ő gerjeszt – nem illegitimálja sportemberi nagyságát.

Profizmusa, elhivatottsága, kitartása, alázata és karaktere igazán jó példával szolgálhat a fiatalok felé. Gondoljunk csak bele: hány kis lurkó fogja most a Juventust választani, ahova elkezd edzésre járni. Hány potenciális extraklasszis fog beáramlani a Juventus utánpótlásműhelyeibe? Azt gondolom, hogy valójában ez a legnagyobb nyeresége a Juventusnak ebben a transzferben. Meggyőződésem, hogy rövid időn belül megsokszorozódik a Juvéban focizni akaró kisgyerekek száma. Ebből pedig óriásit profitálhat a klub a későbbiek során, és nem csak anyagilag. Olyan emberek kerülhetnek a klubhoz, akik majd 30 év múlva elmondják egy interjú során, hogy: „én azért jöttem ebbe a klubba focizni, hogy a Ronaldóékat még láthassam edzés után”. Ez pedig nem zárja ki a lokálpatriotizmust. Igenis szükség van ikonokra; Róbert, Ön is Platini miatt szerette meg a Juventust. Aztán megismerte a klub filozófiáját és az identitása részévé vált, de lehet, hogy ez Platini nélkül nem így alakult volna.

Sajnálatát fejezte még ki Higuaín után. Mind a szezononkénti 30+ gólja ellenére merem mondani, hogy ne sajnálja! Nem volt ő sem a klub szerves része, már ami a lojalitást illeti. Miatta nem indultak meg tömegesen a srácok a Juve focitáboraiba, mert látták rajta, hogy egy pénzéhes ripacs.

A Juventus nem ezen átigazolás által vált világszintű branddé. Már évtizedek óta az élmezőnyben van a globális sportgazdálkodás és merchandising területén is.

 Ami pedig a klub és a kínai rajongólányok kapcsolatát illeti: a Juventus van akkora klub eszmeileg és lokálpatrióta humánerőforrás terén is, hogy felülemelkedjen a kínai szurkolólányok által keltett hisztérián és megszűrje azt, ezáltal pedig kizárja az öltözőből a csapatösszeállításra és taktikára nyomást gyakorló lájkokat.

http://www.nemzetisport.hu/sportszelep/cristiano-ronaldo-szep-summaval-tamogatott-palesztin-iskolakat-21055217

http://www.fociclub.hu/2017/01/20/a-vilag-20-leggazdagabb-klubja/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://homopublicus.blog.hu/api/trackback/id/tr7814214561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása